Iberico sink: Maailma kõige kallim sink, mis maksab rohkem kui kasutatud auto?!

FoodMood / LM Keskus

FoodMood on üle 25 aasta HoReCa sektoris tegutsenud ettevõte. Me tarnime kvaliteetset värsket liha, kala, tänavatoitu, pagaritooteid, õlisid ja palju muud vajalikku sinu restorani, hotelli või suurkööki. Uuri lähemalt siit

Kuidas reageeriksid, kui prooviksin sulle müüa sea jalga ja küsiksin selle eest 3800 eurot? Ei, too sea jalg ei ole kaetud kahe untsi kullaga ning ei, sellega ei tule kaasa kasutatud autot.

Tegemist on hoopis Hispaania kõige erilisemast seatõust valmistatud delikatess-singiga: Iberico ehk ibeeria singiga.

Jutt käib ibeeria singist

Tõsi, ka Eestis saab ibeeria seasinki osta, kuid veidi taskukohasemast hinnaklassist. Nii nagu veinimaailmas, on ka singimaailmas omad fännid ning tavainimene ilmselt ei suudaks väga hästi eristada paarikümne, paarisaja ja paari tuhande eurost sinki.

Aga ikkagi… 

3800€ ühe seajala eest?

Ibeeria / Iberico seatõust tehtud ibeeria sink (jamón Ibérico), on pälvinud Guinnessi rekordi kui maailma kalleim sink. Kõige tuntum väike mahefarm Hispaanias müüb ibeeria seajalast tehtud sinki nii, et üks jalg sinkideks viilutatuna võib maksma minna kuni 3800€.

Kuid mitte iga Iberico siga ei ole väärt 3800€, vaid ainult nr. 1 kvaliteediklassist valmistatud „pata negra“ seajalast tehtud sink. Lisaks pata negrale on olemas veel kolm kvaliteediklassi, mida singiarmastaja võiks teada.

Ibeeria sea neli kvaliteediklassi

Ibeeria singi kvaliteediklass Must

Pata negra” tähendab otsetõlkes “must jalg” – tegemist on Ibeeria mustajalgse seaga. Sellesse kvaliteediklassi saamiseks peavad nii emis kui kult olema 100% ibeeria sead. Siga peab olema kasvanud 100% vabakasvatusel ja toituma metsasaadustest – peamisel tammetõrudest. Selle kvaliteediklassi vääriliseks saab Hispaanias vaid 6% ibeeria sigadest.

Ibeeria singi kvaliteediklass Punane

Selle kvaliteediklkassi saamiseks peab emis (emasiga) olema 100% tõene ibeeria siga, kuid isa on pärit teisest tõust nimega Duroc. Ka selle klassi sead on täielikult vabakasvatusel.

Ibeeria singi kvaliteediklass Roheline

Need ibeeria sead kasvavad maapiirkondade taludes. Neid sigu eristab see, et nad saavad lisaks metsikule tõrudieedile veel nuumsööta.

Ibeeria singi kvaliteediklass  Valge

Need ibeeria sead elavad intensiivkasvatuse lautades. See on kõige madalam kvaliteediklass. Valge klassi sea elutingimused on suhteliselt sarnased tavalisele koduseale.

Iberico seasink

Pane tähele: kui räägitakse Iberico seasingist ülivormis, siis viidatakse eelkõige kvaliteediklassile “Must”.

Aga mis teeb selle ibeeria sealiha nii kalliks?

Kalliks teeb selle sealiha mitu asjaolu. Nimelt on sellel tõul väikesed pesakonnad, sead on kergekaalulised, väherasvased ning vajavad kasvatamiseks suurt metsikut ala.
Peale selle võib liha lahtilõikamisest, kuivatamisest, soolamisest kuni singi tegemiseni minna mitu head aastat hoolikat tööd.

Peamiselt on Iberico sead vabakasvatuses ning tammetõrud menüüs teevad liha meki pähkliliseks ning eriliseks.

Ibeeria sead liiguvad vabalt ja söövad seda, mida mägine Hispaania maastik pakub, sügiseti näiteks rohkelt tammetõrusid. Sel perioodil võib ibeeria siga ära süüa umbes 11 kg tammetõrusid päevas ja seda koguni kolm kuud järjest. Tänu pähklitele areneb lihas kõrge oleiinhappe tase (tegemist on sama rasvhappega, mida leidub ka oliiviõlis).
Kogu see eriline dieet väljendub ka liha tumedamas värvuses ning suurepärases pähklilises maitses.

Maailma kõige kallimat ibeeria seasinki meil laos ei ole, aga meil on teisi põnevaid lõikeid ja lihasid. Kui otsid mõnda spetsiifilist liha või toorainet, mida sa meie e-poest ei leidnud, siis küsi lisainfot meiliaadressilt klienditeenindus@foodmood.ee ja vaatame, mis teha annab. 

Leave a Comment